menu-icon
close-overlay-icon
loading image
decor image

Други методи на контрацепция

Днес съществуват различни методи за предпазване от нежелана бременност, които мъжете и жените избират. Ппротивозачатъчните хапчета са не само един от най-популярните , но и един от най-надеждните варианти за предпазване. Други сравнително ефективни методи са поставянето на вътрематочни спирали или диафрагми/ песари, прилагани в комбинация с спермициди. От бариерните методи трябва да споменем и презервативите. Методът на прекъснатия полов акт и календарният метод са се доказали като най-малко надеждни. Като ц яло трябва да сме наясно, че 100% защита от нежелана бременност е възможна само чрез стерилизация. А ако някой от методите се провали,нежеланата бременност, или още по-лошо абортът може да бъде избегнат с хапчето за спешна контрацепция.

Използването на противозачатъчните хапчета е без съмнение един от най-удобните и може би най-евтиният метод за контрацепция. В началото контрацептивите са били с изключително високо съдържание на хормони, което е предизвиквало различни неприятни странични ефекти. Съвременните контрацептивни таблетки са с по-ниско съдържание на естроген, което води до по-малко странични ефекти при употребата им, но в същото време са също толкова ефективни. Надеждността на отделните методи за контрацепция може да се характеризира с формулата на Реймонд Пърл, която показва колко жени в детеродна възраст, използващи даден метод за предпазване от нежелана бременност забременяват в рамките на една година, в група от 100 жени. Основното предимство на контрацептивните таблетки е, че при правилнат им употребата Пърл-индексът на този метод е много нисък (по-малко от 1%). Въпреки това на практика обикновено от 100 жени употребяващи контрацептиви 8 забременяват в рамките на една година. Как е възможно това?

Рискът идва основно от неправилната им употреба, например ако е пропусната една или повече таблетки в последната седмица на цикъла. Така рискът от забременяване се увеличава в значителна степен. Листовката за пациента, която се намира в опаковката на лекарствения продукт предоставя подробно описание за начина на приемане, възможните странични ефекти, а също и какво да правим, когато пропуснем една или повече таблетки. Друг проблем може да бъде, ако имаме повръщане или диария. В такива случаи усвояването на хапчето не е гарантирано, така че всъщност не сме защитени за определен период от време. Ако имаме сексуален контакт по време на този период, спешната контрацепция може да ни помогне.

Поставянето на вътрематочна спирала е метод който счита за един от най- надеждните след противозачатъчните хапчета, с Пърл-индекс около 0,8. Въпреки това, когато се използва спирала за по-дълго време пак може да има неприятни инциденти: най-често това става поради факта, че по време на т.нар почивка от спиралата (препоръчва се поне за 2-3 месеца на всеки 5-10 г. да се маха спиралата) повечето жени забравят, че са без спирала. В подобни случаи евентуалният аборт може да бъде предотвратен с хапчето за спешна контрацепция. Диафрагмите/песарите, използвани в комбинация с спермициди могат също да бъдат ефективни. Те са също бариерни методи на контрацепция. Пърл-индексът им варира между 16-6, в зависимост от правилната им употреба . Женските и мъжките презервативи са популярни средства за контрацепция, които също трябва да се използват с необходимото внимание. Без съмнение, ако презервативът се изхлузи, скъса или повреди е необходимо за предпазване от евентуална бременност да се използва хапче за спешна контрацепция.
В случай на използване на най-малко надеждните методи прекъснатия полов акт и календарният метод трябва да се има предвид, че техният Пърл индекс е 27 и 25 , съответно, т.е. на една от всеки четири жени, които използват тези методи ще забременее. В такива случаи е необходимо хапче за спешна контрацепция, а след това се препоръчва да се избере по-надежден метод за предпазване от нежелана бременност.

Тук ще научите повече за рисковете от използването на презерватив »
Тук ще научите повече за рисковете от използването на прекъснатия полов акт и календарният метод »