menu-icon
close-overlay-icon
loading image
decor image

Информация за спешната контрацепция

Спешната контрацепция е метод на контрацепция, които можеш да използваш в случай на произшествие, след секс за предпазване от нежелана бременност. Всъщност в повечето случаи се има предвид " хапчето за след секс " (наричан още хапче заследващата сутрин, хапче за следващият ден) или с други думи: Escapelle.

Спешната контрацепция е метод използван "след секс" за предотвратяване на бременност след неуспех на контрацептивния метод или полов акт без предпазни средства

Най-често срещаният метод за спешна контрацепция е с хапче за спешна контрацепция Escapelle в рамките на 72 часа.
Хапчето за " спешна контрацепция е подобно на редовните контрацептивни хапчета и съдържа същия хормон. То може да бъде използвано в следните случаи:

  • Когато не си сигурна в ефективността на прекъснатия полов акт или календарният метод
  • Обичайният ти метод за предпазване от нежелана бременност не проработи (презервативът се скъса или изхлузи)
  • Направила си някаква грешка с редовната контрацепция (напр. забравила да си вземеш противозачатъчното)
  • С партньорът ти не сте взели никакви предпазни мерки преди секс
  • Приела си други лекарства които могат да намалят ефективноста на контрацептивните таблетки, и се притесняваш да не забременееш
Информация за спешната контрацепция

Хапчето за спешна контрацепция Escapelle е ефективно за предпазване от бременност, когато се приеме според указанията до 72 часа (3 дни) след незащитен полов акт.
Съдържайки само един вид хормон, наречен левоноргестрел, Escapelle предотвратява бременност преди тя да бъде установена. Escapelle е високо ефективна таблетка за спешна контрацепция, която намаля риска от забременяване с 84%.
Такъв тип медикаменти за спешна контрацепция са широко използвани от милиони жени от 1980-та година насам. Escapelle е с благоприятен профил на безопастност и лесен за употреба. Безопасността на Ескапел се потвърждава и от факта, че е лесно достъпен в аптеките за жени по целия свят.

Информация за спешната контрацепция

Медикаментите за спешна контрацепция не са за редовна употреба, трябва да ги използваш само в спешни случаи. Но запомни: хапчетата за спешна контрацепция имат много по-малко странични ефекти и рискове за здравето, отколкото хапчета за аборт или самия аборт.
Ако твоят лекар ти е казал, че не е препоръчително да противозачатъчни таблетки, като редовна контрацепция, това не означава, че не е безопасно да използваш хапчета за спешна контрацепция. Моля, посъветвай се с твоя лекар.