Помисли за ESCAPELLE след секс

за да избегнеш хиляди неудобни въпроси!

Други методи за контрацепция

КОЙ КОНТРАЦЕПТИВЕН МЕТОД Е ПОДХОДЯЩ ЗА ТЕБ?

Има различни опции между които да избираш, всяка от които има своите предимства и недостатъци. В зависимост от ситуацията, в която се намираш методите за предпазване, между които може да избираш са:

 • хапчета – контрацептивни таблетки за редовна контрацепция
 • резервативи
 • прекъснат полов акт
 • календарен метод
 • вътрематочни средства – спирала
 • диафрагма
 • спермициди
 • импланти и инжекции с дълготрайно действие
 • метод на лактационна аменорея
 • стерилизация

КОНТРАЦЕПТИВНИ ТАБЛЕТКИ ЗА РЕДОВНА КОНТРАЦЕПЦИЯ

Таблетките за контрацепция са сред най-често предписваните медикаменти. Съвременните контрацептиви съдържат два хормона- синтетичен прогестин и естроген („комбинирани таблетки”). Тези таблетки (често наричани „хапчето”) са много ефикасни в предпазването от нежелана бременност, когато се приемат правилно по едно и също време на деня. Ефективността е повече от 99% при правилна употреба. Тяхната дозировка не се повлиява от половия акт. Таблетките са безопасни за повечето жени; но при някои кардиологични и тежки хронични състояния и при жени на възраст над 35, които са активни пушачи, този метод на предпазване не е препоръчителен. Ако желаеш да получиш информация относно достъпността или състава на хормоналните контрацептиви, най-добрият източник е гинеколог или личния ти лекар, но също така може да потърсиш и в интернет за сайтове с подобно съдържание.

ПРЕЗЕРВАТИВ

Повечето презервативи са направени от тънък латекс, други са от животинска тъкан или полиуретан. Презервативите са сухи или с лубрикант на водна основа или спермицид. Презервативите са много ефективни при предпазване от бременност, когато се поставят правилно и преди всеки полов акт (перфектната употреба). Едно проучване сочи, че мъжкият презерватив предпазва от вируса ХИВ с 87% сигурност. Презервативите не влияят на кърменето и нямат странични ефекти. От медицинска гледна точка няма ограничения за употребата на този вид контрацептивен метод с изключение на евентуална алергия към латекса. Освен че предпазват от нежелана бременност, презервативите са ефективна защита и срещу полово преносими болести (ППБ). Те обаче не са ефективни при ППБ, които се предават при контакт с кожата, тъй като инфектираната област може и да не се покрива от презерватива.

За редовна употреба презервативът не е толкова ефективен колкото други контрацептивни методи. Проучвания сочат, че човекът, а не презерватива, обикновено е отговорен за повечето неуспехи, неправилна употреба, скъсване или изхлузване поради неправилно поставяне.

Бременност може да се появи, ако:

 • презервативът не се постави преди да започне половият акт,
 • презервативът се изхлузи – което е малко вероятно да се случи, ако се постави внимателно, избягва се закачане с пръстени и т.н.
 • се използва лубрикант на маслена основа, като Вазелин, масло за тяло, кремове или лосиони – това може да направи дупчици в латексовите презервативи.

ПРЕКЪСНАТ ПОЛОВ АКТ

Прекъснатият полов акт или „coitus interruptus” означава мъжът да извади пениса си от вагината на своята партньорка преди еякулация. Прекъснатият полов акт като цяло е рискован метод: мъжът трябва да е готов и способен да извади пениса си преди да свърши всеки път, когато прави секс. Това не е добър метод за предпазване особено при редовен полов живот, тъй като прекъснатият полов акт нарушава и смущава удоволствието от еякулацията, като същевременно за жената е по-трудно да достигне до оргазъм, ако е близо до този момент.

КАЛЕНДАРЕН МЕТОД

Естественото семейно планиране познато още като календарен метод или периодично въздържание изисква от практикуващите този метод да се въздържат от секс, когато жената е в овулация. Двойките, които избират този вариант за предпазване могат да използват различни методи и техники, с помощта на които да идентифицират началото и края на плодовития период при жената, когато тя може да забременее в рамките на месеца. Календарният метод може да бъде доста ефективен метод за предпазване, ако практикуващите го са добре информирани, обучени и когато са достатъчно мотивирани да избягват непротектиран полов акт в рамките на около седмица всеки месец. За някои жени обаче рискът от нежелана бременност е доста висок. Няма странични ефекти.

ВЪТРЕМАТОЧНИ СРЕДСТВА (СПИРАЛА)

Вътрематочните средства (спирала) са малки устройства направени от метал и/или пластмаса, които предпазват от бременност, когато се поставят в матката на жената. Спиралата е безопасен и ефективен метод за предпазване особено за жени, които имат деца, тъй като това е обратима, дългосрочна контрацепция. Думата „вътрематочен” означава „в матката”. Около 15% от сексуално активните жени – приблизително 150 млн. жени – използват този метод за предпазване. Популярността на този метод идва от ефективността му в комбинация с дълготрайната употреба. Най-широко разпространени са медните вътрематочни спирали. Хормоналните спирали са по-малко популярни.Спиралите не се поставят лесно на жени, които не са раждали. Също така е изключително важно да бъдат направени изследвания за ППБ на млади, сексуално активни жени преди да им се постави спирала.

БАРИЕРНИ МЕТОДИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ (ДИАФРАГМА, ЦЕРВИКАЛНА ШАПЧИЦА, ЖЕНСКИ ПРЕЗЕРВАТИВ, ГЪБА)

Бариерните методи са средства за предпазване, които жената поставя във вагината си преди полов акт, за да се предпази от нежелана бременност. Механичните бариери са: диафрагма, цервикална шапчица и женски презерватив. Химичните бариери (спермициди) са разгледани по-долу в секция спермициди. Контрацептивната гъба е както механична така и химична бариера.

Бариерните методи са подходящи за жени, които се чувстват комфортно да използват контрацепция непосредствено преди или по време на секс, които могат да научат метода на поставяне и имат достатъчно време и място, за да поставят и след това да извадят контрацептивното средство.
Бариерните методи могат да са много ефикасни, ако се използват правилно. Характерно за тях е сравнително високият процент риск от нежелана бременност в сравнение с други контрацептивни методи; жени, за които случайната бременност би представлявала сериозен проблем е препоръчително да се насочат към друг метод за предпазване.

Бариерните методи предоставят сигурна защита от болести предавани по полов път и могат да бъдат използвани, ако партньорът откаже да използва презерватив.

Диафрагмата е устройство от латекс, което покрива шийката на матката и част от вагиналната стена и се закрепя посредством подвижен ръб.
Цервикалната шапчица е по-малко гумено устройство, което приляга плътно по шийката на матката.
Женският презерватив е направен от тънка, прозрачна, мека пластмаса, която жената трябва да постави във вагината си преди секс. Има два пръстена: гъвкав сменяем пръстен в затворения край, за да спомогне за поставянето, и по-голям гъвкав пръстен, който остава извън вагината в отворения край, който предпазва външните генитали.
Контрацептивната гъба напоена със спермицид и се поставя във вагината преди половият акт. Този метод се използва от началото на историята на контрацепцията. През годините контрацептивната гъба е непрекъснато обновявана и подобрявана. Съвременната контрацептивна гъба е малка по размер (полиуретан) гъба, която съдържа спермицид. Гъбата създава физическа бариера между спермата и шийката на матката и задържа сперматозоидите в себе си. Тя също действа и като химическа бариера, тъй като освобождава спермицид. Понастоящем три вида контрацептивни гъби са достъпни в няколко страни. Гъбата предоставя защита от 12 до 24 часа.

СПЕРМИЦИДИ

Спермицидите са химически продукти, които се поставят във вагината на жената преди секс и които омаломощават или убиват сперматозоидите. Спермицидите често се използват като временен метод за предпазване, обикновено докато двойките изчакват дълготраен контрацептивен метод или от двойки, които водят нередовен полов живот. Спермицидите са във няколко форми – кремообразна, гелообразна, разтопяваща се свещичка, пенеста таблетка, аерозолна пяна и филм. Някои презервативи са с спермициден лубрикант. Когато се използват самостоятелно, спермицидите предоставят контрацептивна защита, но са най-ефикасни, когато се използват с друг бариерен метод.

ИМПЛАНТИ И ИНЖЕКЦИИ

Контрацептивните импланти представляват капсули пълни с хормон, които се инжектират под кожата в горната част на ръката. Инжекциите съдържат синтетични хормони (подобни на хормоните, които се използват в хапчетата) и се поставят като дълбока вътре-мускулна инжекция.

ЛАКТАЦИОННА АМЕНОРЕЯ

Лактационната аменорея е метод на естествена контрацепция, който може да се използва от кърмещи жени. Лактационната аменорея е много ефективен метод, ако жената не е в цикъл, изцяло кърми (не дава на бебето допълнително адаптирано мляко) и бебето е по-малко от 6 месеца. Ефективността е 98-99% по време на първите 6 месеца от раждането на бебето при изцяло кърмещи жени.

СТЕРИЛИЗАЦИЯ

Женска стерилизация

Женската стерилизация, наричана още „връзване или лигиране на маточните тръби”, е необратим контрацептивен метод за жени, които не искат да имат повече деца. Този метод изисква хирургическа намеса. Двата най-често използвани метода са минилапаротомия, която обикновено се провежда под местна упойка и лапароскопия, която изисква обща упойка. Стерилизацията при жената не влияе върху кърменето нито върху половия акт; няма страничните ефекти, които се проявяват при някои временни контрацептивни методи.

Мъжка стерилизация

Мъжката стерилизация (вазектомия) е необратим контрацептивен метод за мъже, които не желаят да имат повече деца. Изисква хирургическа намеса с местна упойка. Състои се от прекъсване и завързване на двата семепровода. Това не позволява на сперматозоидите да навлязат в семенната течност. След вазектомията мъжете еякулират същото количество сперма, но тя не съдържа сперматозоиди, които са необходими за оплождане на яйцеклетката. Стерилизацията не повлиява по никакъв начин на либидото и оргазма на мъжа.

X