Помисли за ESCAPELLE ИЛИ POSTINOR-UNO след секс

за да избегнеш хиляди неудобни въпроси!

Ч.З.В.

Мога ли да изчакам 72 часа преди да взема ЕСКАПЕЛ ИЛИ ПОСТИНОР-УНО?

Не! Kолкото по-рано вземеш ЕСКАПЕЛ ИЛИ ПОСТИНОР-УНО, толкова по-голям е шансът да се предпазиш от нежелана бременност.

Някои хора наричат таблетката за спешна контрацепция „хапче за следващата сутрин”. Е, не е необходимо да чакаш до сутринта. Можеш да вземеш ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО веднага или до три дни след секс без предпазни средства или ако мислиш, че използваният метод за предпазване от бременност се е провалил.

Колко сигурно, е че се предпазвам от нежелана бременност?

ЕСКАПЕЛ и ПОСТИНОР-УНО дават 99% сигурност, че нежелана бременност е избегната. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Как да приема ЕСКАПЕЛ ИЛИ ПОСТИНОР-УНО?

ЕСКАПЕЛ И ПОСТИНОР-УНО са решение в 1 таблетка. Трябва да приемеш ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО до 72 часа след непротектиран секс или неуспешна контрацепция.

Колко често мога да вземам ЕСКАПЕЛ ИЛИ ПОСТИНОР-УНО?

Не е добре да вземаш ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО повече от веднъж в рамките на един менструален цикъл.
Ако използваш ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО повече от веднъж в рамките на един менструален цикъл, това би могло да доведе до промени в менструалния ти цикъл.
ЕСКАПЕЛ ИЛИ ПОСТИНОР-УНО не трябва да се използват като противозачатъчни средства за редовна употреба. Твоят личен лекар или гинеколог могат да ти препоръчат противозачатъчни таблетки, които ефективно да те предпазват от нежелана бременност в дългосрочен план.

Защо да използвам ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО само в спешен случай?

ЕСКАПЕЛ и ПОСТИНОР-УНО не са таблетки за редовна контрацепция. Използвай таблетката само в спешни случаи. Никога не забравяй, че Ескапел и ПОСТИНОР-УНО имат много по-малко странични ефекти и рискове за здравето, отколкото хапчето за аборт или самият аборт.
Ескапел и ПОСТИНОР-УНО могат да доведат до промени в цикъла ти в месеца, в който си ги използвала. Цикълът ти може да подрани или да закъснее. Редовната употреба на спешен контрацептив би довела до нарушения в цикличността на менструалния ти цикъл.
Затова, ЕСКАПЕЛ и ПОСТИНОР-УНО не са предназначени за редовна контрацепция. Ако си сексуално активна, независимо дали правиш секс рядко или често, можеш да избереш дългосрочен метод за контрацепция, който е подходящ за теб.

Ако си бременна?

ЕСКАПЕЛ И ПОСТИНОР-УНО няма да дадат резултат при вече настъпила бременност, но и няма да навредят на плода.
Ако смяташ, че си бременна, се консултирай с гинеколог възможно най-бързо.
Ако вече веднъж си приела ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО след последния си цикъл и сега разбереш, че си бременна, не приемай ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО отново.

Какво да направя, ако повърна след прием на ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО?

Повръщането като страничен ефект след прием на таблетката за спешна контрацепция се появява при малко жени /приблизително 1 на 100/.
Ако повърнеш до 3 часа след приема на ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО, трябва отново да приемеш таблетката. Така че, върни се в аптеката за още една опаковка.
Ако са минали повече от 3 часа след приема, няма нужда да приемаш ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО отново.

Как да разбера, че таблетката е подействала?

Ще разбереш, че таблетката ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО е подействала, когато настъпи следващият ти менструален цикъл и той протича нормално като сила и продължителност на кървенето.

Кога трябва да се обърнеш към лекар след прием на спешна контрацепция?

Ако цикълът ти закъснява повече от 5 дни.

Ако е необичайно продължителен или лек.

Ако все още се притесняваш, че си бременна.

Ако цикълът ти закъснява или почувстваш внезапна или необичайна болка в долната част на корема.

Ако имаш каквито и да е притеснения за твоето здраве или имаш нужда от контрацептивна консултация.

Има ли странични ефекти?

ЕСКАПЕЛ и ПОСТИНОР-УНО са безопасни и ефективни таблетки за спешна контрацепция.
Повечето жени не получават странични ефекти. При някои жени се появяват странични ефекти след прием на ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО като гадене, главоболие, напрежение в гърдите, стомашни болки, диария, замаяност или умора. Тези симптоми обикновено са леко изразени и изчезват бързо.
Някои жени могат да имат промени в цикъла – да бъде по-лек или по-обилен. Ако цикълът ти закъснее с повече от 5 дни, има вероятност да си бременна.
Ако имаш остра болка в коремната област, може да имаш извънматочна бременност и незабавно трябва да се обърнеш към специалист гинеколог.

Какво да направиш, ако имаш проблеми след приема на ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО?

Ако след прием на ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО имаш главоболие или гадене, те обикновено бързо отминават. Така че, преди всичко се успокой и си почини.
Хапни нещо или пий течности след приема на ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО. Ако симптомите не изчезнат и това те притеснява, консултирай се с гинеколог или личния лекар.

Променят ли ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО цикъла ти?

Обикновено ЕСКАПЕЛ или ПОСТИНОР-УНО не влияят върху твоя цикъл.
Възможно обаче е той да закъснее или да подрани. Може да получиш кървене или зацапване до идването на следващия ти цикъл, това не означава, че нещо нередно се случва.

Ако цикълът ти закъснява повече от 5 дни?

В много редки случаи след прием на таблетката цикълът може да закъснее повече от 5 дни. Ако все пак това се случи, обърни се към гинеколог или си направи тест за бременност.

Каква е цената на ЕСКАПЕЛ И ПОСТИНОР-УНО?

Цената на Ескапел може да варира между 28-33 лв., а на ПОСТИНОР-УНО МЕЖДУ 30-35 лв. в зависимост от аптеката.

Как мога да купя ЕСКАПЕЛ/ПОСТИНОР-УНО ВЕДНАГА?

Можете да купите ЕСКАПЕЛ/ПОСТИНОР-УНО онлайн.

Как мога да се подготвя за евентуален неуспех с метода на контрацепция (напр. проблем с презерватива), за да предотвратя нежелана бременност?

Няма контрацептивен метод, който да е 100% надежден. С ЕСКАПЕЛ ИЛИ ПОСТИНОР-УНО може да се чувствате сигурни в случай на непротетиран секс или неуспешна контрацеция.

Как трябва да приема ПОСТИНОР-УНО диспергираща се в устата таблетка?

Достатъчно е да поставите таблетката върху езика си. Тя бързо ще се разтвори и след това ще можете да преглътнете активната съставка.

X