Ч.З.В.

Как действа Ескапел?

Мога ли да изчакам 72 часа преди да взема Ескапел?

Не! Колкото по-скоро, толкова по-добре. Kолкото по-рано приемеш Ескапел, толкова по-голям е шансът да се предпазиш от нежелана бременност.

Някои хора наричат таблетката за спешна контрацепция „хапче за следващата сутрин”. Е, не е необходимо да чакаш до сутринта. Можеш да вземеш Ескапел веднага или до три дни след секс без предпазни средства или ако мислиш, че използваният метод за предпазване от бременност се е провалил.

Колко сигурен е Ескапел?

Ескапел дава 99% сигурност, че нежеланата бременност е избегната*. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Как да приема Ескапел?

Ескапел е решение в 1 таблетка. Само с 1 таблетка лесно можеш да избегнеш аборт. Трябва да приемеш Ескапел до 72 часа след секс без предпазни средства или проблем с презерватива.

Колко често мога да приемем Ескапел?

Не е добре да приемеш Ескапел повече от веднъж в рамките на един менструален цикъл.
Ако използваш Ескапел повече от веднъж в рамките на един менструален цикъл, това би могло да доведе до промени в менструалния ти цикъл.
Ескапел не трябва да се използва като противозачатъчно средство за редовна употреба. Твоят личен лекар или гинеколог могат да ти препоръчат противозачатъчни таблетки, които ефективно да те предпазват от нежелана бременност в дългосрочен план.

Защо да използвам Ескапел, само в спешен случай?

Ескапел не е метод за редовна контрацепция. Опитай се да използваш таблетката рядко, само в спешни случаи. Никога не забравяй, че Ескапел има много по-малко странични ефекти и рискове за здравето, отколкото хапчето за аборт или самият аборт.
Ескапел може да доведе до промени в цикъла ти в месеца, в който си го използвала. Цикълът ти може да подрани или да закъснее. Редовната употреба на спешен контрацептив би довела до нарушения в цикличността на менструалния ти цикъл.
Затова, Ескапел не е предназначен за редовна контрацепция. Ако си сексуално активна, независимо дали правиш секс рядко или често, можеш да избереш дългосрочен метод за контацепция, който ти пасва.
Ескапел не трябва да се използва като противозачатъчно средство за регулярна употреба.

Ако си бременна

Ескапел не действа, ако вече си бременна и няма да навреди на плода при настъпила бременност.
Ако смяташ, че си бременна се консултирай с гинеколог възможно най-бързо.
Ако вече веднъж си приела Ескапел след последния си цикъл и сега разбереш, че си бременна, не приемай Ескапел отново.

Какво да направя, ако повърна след прием на Ескапел?

Повръщането като страничен ефект след прием на таблетката за спешна контрацепция се появява при малко жени /приблизително 1 на 100/.
Ако повърнеш до 3 часа след приема на Ескапел, трябва отново да приемеш таблетката. Така че, върни се в аптеката за още една опаковка.
Ако са минали повече от 3 часа след приема няма нужда да приемаш Ескапел отново.

Как да разбера, че е подействала?

Ще разбереш, че таблетката Ескапел е подействала, когато настъпи следващия ти менструален цикъл и той протича нормално като сила и продължителност на кървенето.

Кога трябва да се обърнеш към лекар?

 Ако цикълът ти закъснява повече от 5 дни.

 Ако е необичайно продължителен или лек.

 Ако все още се притесняваш, че си бременна.

 Ако почувстваш внезапна или необичайна болка в долната част на корема и цикълът ти закъснява.

 Ако имаш каквито и да е притеснения за твоето здраве или за методът на контрацепцията, който е най-подходящ за теб.

Има ли странични ефекти?

Ескапел е безопасена и ефективена таблетка за спешна контрацепция.
Повечето жени не получават странични ефекти. При някои жени се появяват странични ефекти след прием на Ескапел като гадене, главоболие, напрежение в гърдите, стомашни болки, диария, замаяност или умора. Тези симптоми обикновено са леко изразени и изчезват бързо.
Някои жени могат да имат промени в цикъла – да бъде по-лек или по-обилен. Ако цикълът ти закъснее с повече от 5 дни има вероятност да си бременна.
Ако имаш остра болка в коремната област може да имаш извънматочна бременност и незабавно трябва да се обърнеш към специалист гинеколог.

Какво да направиш, ако имаш проблеми след приема на Ескапел?

Ако след прием на Ескапел имаш главоболие или гадене, те обикновено бързо отминават. Така че, преди всичко се успокой и си почини.
Хапни нещо или пий течности след приема на Ескапел. Ако симптомите не изчезнат и това те притеснява, консултирай се с гинеколог или личния лекар.

Променя ли Ескапел цикъла ти?

Обикновено Ескапел не се отразява върху твоя цикъл и той идва както обикновено.
Възможно е обаче цикълът ти да закъснее или да подрани. Може да получиш и кървене или зацапване до идването на следващия ти цикъл.
Това може да е неприятно преживяване, но не означава, че нещо нередно се случва.

Ако цикълът ти закъснява повече от 5 дни

Много рядко цикълът ти ще закъснее повече от 5 дни след прием на таблетката. Ако все пак това се случи обърни се към гинеколог или си направи тест за бременност.

X